PROJEKT TRÄDGÅRDSDESIGN


Här kan du se ett urval av uppdrag levererade av Gröna Sara Trädgårdsdesign 

 Villa i Furulund – Total omplanering

Familjen önskade en lättskött och inbjudande trädgård som också är stilren och harmonisk. För att balansera upp det höga raka gula tegelhuset bjuder trädgården på ett antal lägre vertikala element såsom befintliga och nyplanterade träd, höga gräs och pergola. Färgskalan på växterna går i lila, vitt och grönt med inslag av blått, vinrött och silvergrått

 Villa i Lomma – Ute blir njutning

 Familjen önskade sig en trädgård som inte tar för mycket tid i anspråk men ändå får innehålla vissa skötsel-element så som formklippning. För att balansera upp det fyrkantiga och låga typiska tegelhuset från 60-talet har jag valt att lägga in tydliga runda former och vertikala linjer i form av spaljéer och höga gräs. Familjen önskade en färgrik trädgård. Färgskalan i rabatternas blommor följer hela färgcirkeln, blått, rött och gult men i ljusa nyanser och med basen i lugna gröna nyanser i form av olika typer av marktäckande blad. Så småningom önskas även en pool och den finns med i ett första utkast så att kunden ser var en sådan kan vara lämplig att placera i framtiden.

Staffanstorp – Nyproduktion

Design av trädgård till en nybyggd vitputsad villa placerad i villaområde på den skånska slätten. Utmaningen var att få till vind- och insynsskydd utan att det känns instängt och ge hela familjen utrymme såväl små som stora. 

Smygehuk – Strukturera uppvuxen trädgård 

Uppvuxen samlar-trädgård med en mångfald av växter som behövde göras lättskött för att orkas med under senare delen av livet. Lösningen blev att gruppera olika arter med samma krav på ljus, vatten och jord till egna rabatter i det mest optimala läget och rama in med låga enhetliga kantväxter för att skapa struktur och lugn för ögat. 

Höllviken – Spa-del och nya sittplatser i trädgården

Uppvuxen trädgård där de mer traditionella trädgårdsväxterna inte vill växa och frodas eftersom det är en torr sandblandad jord. Familjen är trädgårdsintresserad och vill gärna kunna sitta på olika ställen samt gå en trädgårdsrunda i sin trädgård. Förslaget är att lägga till häckar av torktåliga växter, ta bort delar av gräsmatta och ersätta med stora sjok av torktåliga perenner och komplettera detta med stigar av grus och sittplatser innanför häckar.

Tygelsjö – Trädgården där växterna inte ville växa

Efter tio år ar det dags att få växter och människor att äntligen trivas på den lilla blåsiga och dagvattensanka tomten runt det fina nybyggda huset så lösningen är att skapa en stor social yta mitt inne i trädgården uppdelad i en uteplats, växthus och gräsmatta bakom dubbla lä-skydd av olika typer av spaljéer och friväxande buskar. På det viset hjälper trädgårdens byggnader till att skapa skyddande klimat på insidan och husets invånare kan se sitt eget hus när de umgås i utomhus.  Istället för att dagvattnet dränker hela gräsmattan och häcken görs nersänkta dränerande grusbäddar som planteras med vattenälskande växter såsom hortensia. Norr-sidans gavel,går från en passage av mossmatta till ett litet woodland med plats för studsmatta, kaninbur och slingrande gång bland härliga växter.

Flädie -Uppdaterad entré

Efter några års renovering är det dags att börja ta tag i utsidan på det gamla vagnmakarhuset. Önskemålet är att skapa en lummig insynsskyddad plats som fungerar lika bra som entré som uteplats i kvällssolen.

Villa i Stehag – Total make over

Design av helt ny trädgård till ett suturänghus där ägaren blåst hela tomten och ville börja om.  Utmaningen är de olika nivåerna som terasseras in i rabatter. Temat blev drömskt – mjukt – inbjudande – väldoftande. Ett av önskemålen var att byta sida på garageuppfarten och göra något intressant med resterande framsida. Gassande söderläge mot ett vitt hus så valet blev att skapa stora rabatter med torktåliga perenner och gräs. Som punktinsatser fylls jorden ut med bättre kvalitet och här planteras rosor (vilka var ett av önskemålen). Ett antal klottujor adderades för att skapa struktur året runt som ett alternativ till formklippt, som ej här var önskvärt arbete.

Staffanstorp projekt 2 – Nybyggd villa.

Önskemålet var lättskött och färgstarkt så här kombineras blommande buskar i olika storlekar med storblommig klematis längs tomtgränsen som insynsskydd mot grannen men också för att ge husets invånare något vackert att titta på när de sitter vid någon av sina uteplatser.  En bänk utanför sovrumsdörren, ett stor yta för matplats och en lite mindre för en lounge-del. Med mjukt format trädäck skapas en intressant miljö. 

 

Svedala – Disponentvillans trädgård får nytt liv

Önskemål var en sekelskiftesträdgård som matcha och kompletterar den gamla disponentvillan i centrala Svedala. Här skapades flera trädgårdsrum med olika namn så som traditionen inom arts and crafts från förra sekelskiftet. Centralt ligger en gräsmatta som kan användas för krocketspel och runt denna placeras övriga rum med olika funktioner. Detta är en magnifik anläggning som förverkligades 2019 med mig som designprojektledare och eminenta firman Ahrling & Östinge som anläggare.

Bostadsrätt i Lund – Uppdatera entrérabatten 60-tals hus

Igenväxt och tråkig med några tappra försök att plantera enstaka växter som inte ville trivas önskade föreningen hjälp med att få fram ett förslag på en lättskött plantering som ser fin ut hela året och som klarar sig på minimalt underhåll när den väl är etablerad. 

Lackalänga – 30-tals charm 

Familjen önskade hjälp med att strukturerar upp tomten och marken närmast boningshus och uthus vilket är runt 10.000 kvm. Med en idéskiss som visar form och struktur får de en grund för att kunna jobba vidare i egen takt med att förverkliga sin trädgårdsdröm. Eftersom ytorna är så stora blev det denna gång en mer detaljerad skiss över trädgården och en övergripande.

Oxie – Nybyggd skåneinspirerad villa

På ett gammalt lastbilsuppställ har familjen lyckats bygga sitt drömhus men efter att första året själv försökt börja bygga upp en trädgård där inget riktigt ville ta sig anlitades jag för att hjälpa dem skapa en skiss över struktur, form , flöde och karaktärsväxter. Tomten är kuperad, med dålig grusjord och begränsad budget så här gäller det att jobba med de förutsättningar som finns snarare än att ta in maskiner för att bygga om marken, forsla bort och för in ny matjord så förslaget är att jobba med olika nivåer i trädgården där den lägsta är runt huset och använda torktåligt växtmaterial som trivs i en sandig jordmån. Lite kul var att familjen gärna ville ha en grillplats och den placeras i en naturlig sluttning och kommer förhoppningsvis bli ett välkommet tillskott till familjesammankomster.

Bjärred – uppdatering av 60-tals trädgård

Familjen behövde hjälp hur på bästa sätt placera en efterlängtad pool i trädgården. Lösningen blir att återanvända den gamla uteplatsen till poolområde och istället skapa två nya uteplatser en för mat och en lounge-del för samvaro. Båda är i närheten av poolen så att föräldrar och vänner kan ha uppsikt över barn som badar i poolen. På framsidan behövdes ett nytt insynskydd mot vägen utanför och då familjen önskade något lättskött som inte behöver regelbunden klippning är förslaget en friväxande blommande häck. Studsmattan döljs bakom en liten utstickande buskrabatt.