TRÄDGÅRDSDESIGN


allium_2

 Planering av din drömträdgård

Att ta hjälp av en trädgårdsdesigner är många gånger till stor hjälp för att förverkliga trädgårdsdrömmen. Vi kan hjälpa er att hitta bra rörelsemönster i trädgården, hur man ska tänka runt sittplatser, hur trädgården får samhörighet med huset och hur uteplatser blir en naturlig del av trädgården. När det kommer till detaljer så kommer vi med förslag på växter som passar platsen vad gäller jord, ljus och vatten men även växter som passar er och er livsstil, material och konstruktioner och kanske även förslag på oväntade lösningar.  Vilka är dina drömväxter, vilka olika typer av material och formspråk finns att välja mellan och hur ska trädgården upplevas och användas? Tillsammans konkretiserar vi dessa tankar och idéer och trädgårdsdesignen ger en riktning för den blivande drömträdgård.

Oavsett om det är en liten eller stor trädgård, stora eller små projekt, om det är en helt ny trädgård eller en uppvuxen äldre som behöver struktureras och planeras så kan vi hjälpa till. Trädgården behöver inte omvandlas eller anläggas i ett svep utan kan anläggas i etapper och delar, men det kan vara en fördel att planera hela trädgården som ett projekt för att få till helheten. Då är det lättare att prioritera vilka delar som ska göras först och vilka växter som ska planteras. Ofta är det bra att plantera träd och långsamväxande buskar snarast eftersom det tar tid för dem att etablera sig på platsen och bli den önskvärda tillgången.

Följande tjänster erbjuds:

 Trädgårdsdesign Trädgårdstjänster

 


Liljemagnolia

 Förberedelse inför första mötet

CHECKLISTA

När tiden är bokad får ni ett frågeformulär skickat som ni förbereder och besvarar innan första mötet. Det består av ett antal frågeställningar, dels rent praktiska och funktionsbaserade, dels mer personliga som t ex vilken stil och karaktär ni föredrar, vilka som är era älsklingsfärger eller blommor och vad ni vill ha ut av er trädgård. Viktiga frågor att tänka igenom är även Frågeformuläret är även budget och hur mycket tid  trädgården får ta i anspråk. Olika typer av växtlighet är olika arbetsintensivt, t ex är en välskött stor gräsmatta bland det mest arbetskrävande, då den ska klippas 1 – 2 ggr kanske t om 3 ggr under högsäsong medan en välplanerad perennrabatt rensas 2-3 ggr/året.

TOMTKARTA

För att kunna arbeta med er trädgård behöver vi en kopia på en måttsatt och skalenlig aktuell tomtkarta där ni har markerat ut befintliga byggnader, stenläggningar, altaner, träd och buskar.
Har ni ingen tomtkarta kan den beställas från kommun för en primärkarta alternativt meddela oss, så ombesörjer vi det för er. Givetvis kan vi mäta upp din tomt, men det ingår dock inte i paketpriset, utan debiteras per påbörjad timme.

.


Vad ingår i ett designuppdrag?

 1. Förberedelse

  Tid för hembesök bokas och ni fyller i checklistan som skickas till oss ihop med tomtkartan. Detta kommer att vara underlaget till vårt första möte.

 2. Hembesök – konsultation

  Vi träffas på plats i er trädgård och går igenom era önskemål och behov med stöd från frågeformuläret samt budget och tidsplan. Vilken känsla vill ni uppnå och hur mycket tid vill ni lägga på trädgårdsskötsel? Vid behov inmätning av trädgård som är en tillvals-tjänst.

 3. Första förslag – inspirationsritning och idékollage

  Den önskade stilen och känslan i trädgården sammanställs till en inspirationsritning s.k.  illustrationsplan och idékollage. Idékollaget är hopsatt av bilder som representerar känslan som ska uppnås.

 4. Avstämning

  Med illustrationsritning och idékollaget är färdigt är det dags för avstämning för att se så att vi uppfattat era önskemål rätt. Vid större projekt bokar vi ett nytt hembesök och för mindre projekt räcker det oftast att skicka över förslaget digitalt med avstämning via telefon. 

 5. Trädgårdsritning

  När vi fångat upp rätt känsla är det dags för planteringsplanen som visar var varje växt och material ska vara. Den kompletteras med detaljritningar, utförlig växtlista, materialförteckning och skötselplan. De färdiga dokumenten skickas digitalt och med post tillsammans med en beskrivande text. För större uppdrag ingår kostnadsfri uppföljning ett år efter anläggning.

 6. Genomförande

  När planeringen och designen av din trädgård är klar hjälper vi dig gärna med att förverkliga trädgårdsdesignen, enklare anläggningsuppdrag och planteringar genomför vi själva medan tyngre anläggningsuppdrag genomförs av pålitliga och professionella samarbetspartners


 Nu sår vi gräsmattan -:) Har dragit linjer där rabatterna ska vara, är supernöjda med resultatet. Ska bli så kul att bygga upp trädgården!

– NÖJD KUND I FURULUND