PROJEKT TRÄDGÅRDSDESIGN


Här kan du se ett urval av uppdrag levererade av Gröna Sara Trädgårdsdesign 

 Villa i Furulund – Total omplanering

Familjen önskade en lättskött och inbjudande trädgård som också är stilren och harmonisk. För att balansera upp det höga raka gula tegelhuset bjuder trädgården på ett antal lägre vertikala element såsom befintliga och nyplanterade träd, höga gräs och pergola. Färgskalan på växterna går i lila, vitt och grönt med inslag av blått, vinrött och silvergrått

 Villa i Lomma – Ute blir njutning

 Familjen önskade sig en trädgård som inte tar för mycket tid i anspråk men ändå får innehålla vissa skötsel-element så som formklippning. För att balansera upp det fyrkantiga och låga typiska tegelhuset från 60-talet har jag valt att lägga in tydliga runda former och vertikala linjer i form av spaljéer och höga gräs. Familjen önskade en färgrik trädgård. Färgskalan i rabatternas blommor följer hela färgcirkeln, blått, rött och gult men i ljusa nyanser och med basen i lugna gröna nyanser i form av olika typer av marktäckande blad. Så småningom önskas även en pool och den finns med i ett första utkast så att kunden ser var en sådan kan vara lämplig att placera i framtiden.

 Villa i Kävlinge – Nyproduktion 

 Trädgård för odling, blomprakt och barnens lek. Det strama vitputsade huset balanseras upp med växter i mjuka former i en tydlig skånsk trädgårdstradition med lavendelhäckar som som omsluter huset. Genom hela huset löper siktlinjer ut i trädgårdens blickfång från de många stora fönster. Här finns något att vila ögonen på såväl sommar som vinter.

Villa i Stehag – Total make over

Design av helt ny trädgård till ett suturänghus där ägaren blåst hela tomten och ville börja om.  Utmaningen är de olika nivåerna som terasseras in i rabatter. Temat blev drömskt – mjukt – inbjudande – väldoftande. Ett av önskemålen var att byta sida på garageuppfarten och göra något intressant med resterande framsida. Gassande söderläge mot ett vitt hus så valet blev att skapa stora rabatter med torktåliga perenner och gräs. Som punktinsatser fylls jorden ut med bättre kvalitet och här planteras rosor (vilka var ett av önskemålen). Ett antal klottujor adderades för att skapa struktur året runt som ett alternativ till formklippt, som ej här var önskvärt arbete.

Smygehuk – Strukturera uppvuxen trädgård 

Uppvuxen samlar-trädgård med en mångfald av växter som behövde göras lättskött för att orkas med under senare delen av livet. Lösningen blev att gruppera olika arter med samma krav på ljus, vatten och jord till egna rabatter i det mest optimala läget och rama in med låga enhetliga kantväxter för att skapa struktur och lugn för ögat. 

Staffanstorp – Nyproduktion

Design av trädgård till en nybyggd vitputsad villa placerad i villaområde på den skånska slätten. Utmaningen var att få till vind- och insynsskydd utan att det känns instängt och ge hela familjen utrymme såväl små som stora. 

Höllviken – Spa-del och nya sittplatser i trädgården

Uppvuxen trädgård där de mer traditionella trädgårdsväxterna inte vill växa och frodas eftersom det är en torr sandblandad jord. Familjen är trädgårdsintresserad och vill gärna kunna sitta på olika ställen samt gå en trädgårdsrunda i sin trädgård. Förslaget är att lägga till häckar av torktåliga växter, ta bort delar av gräsmatta och ersätta med stora sjok av torktåliga perenner och komplettera detta med stigar av grus och sittplatser innanför häckar.

Tygelsjö – Trädgården där växterna inte ville växa

Efter tio år ar det dags att få växter och människor att äntligen trivas på den lilla blåsiga och dagvattensanka tomten runt det fina nybyggda huset så lösningen är att skapa en stor social yta mitt inne i trädgården uppdelad i en uteplats, växthus och gräsmatta bakom dubbla lä-skydd av olika typer av spaljéer och friväxande buskar. På det viset hjälper trädgårdens byggnader till att skapa skyddande klimat på insidan och husets invånare kan se sitt eget hus när de umgås i utomhus.  Istället för att dagvattnet dränker hela gräsmattan och häcken görs nersänkta dränerande grusbäddar som planteras med vattenälskande växter såsom hortensia. Norr-sidans gavel,går från en passage av mossmatta till ett litet woodland med plats för studsmatta, kaninbur och slingrande gång bland härliga växter.