Trädgårdens växter på vintern


I helgen var jag en sväng till Stadsparken i Lund och spanade in Solens och skuggans trädgård skapad av landskapsarkitekten Ulf Nordfjell. Trädgården började anläggas förra året, 2016,  så allt är fortfarande nytt och fräscht men det ska bli spännande att följa utvecklingen mellan växter, buskar och träd.

I en offentlig trädgård finns det ofta en helt annan yta att plantera på än i en vanlig villa-trädgård som skapar djup och dynamik men det finns ett antal riktlinjer som lätt kan flyttas över till det lilla sammanhanget; massverkan, repetition och att välja ett fåtal växtsläkten som istället kan få variera mellan arter och sorter. T ex så används i planteringen i Lund, två olika sorters Törel, Euphorbia amygdaloides `Purpurea´ som kallas Törel  och Euphorbia characias subsp. `Wulfenii´ kallad Gulltörel.  Planterade i stora fält som ibland angränsar och med en återkommande frekvens i hela trädgården skapas harmoni för ögat.  Just dessa två växter är också fantastiskt fina element i en perennplantering under vinterhalvåret i södra delarna av landet som saknar snö, med silvergrå och rödskimrande blad;

Euphorbia amygdaloides `Purpurea´ Törel

Euphorbia characias subsp. `Wulfenii´Gulltörel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det är genom att se platsens förutsättningar, välja odlingsvärda växter med flera kvaliteter och hålla ihop till ett valt tema som skapar mervärde i trädgården och här kan en trädgårdsdesigner med sin kunskap ofta hjälpa till att hitta rätt. Busken som skymtar bakom töreln är en koreansk blomsterkornell. Den har inte lika fina knoppar som en stjärnmagnolia men buskens form och grenar i avlövad form är helt klart förhöjare i rabatten även vintertid. Runtomkring skymtar även olika prydnadsgräs som ibland är underskattade som beståndsdel av perennplanteringar.

Granristäckning som dekoration och skydd mot frostskador 

En annan intressant detalj i hur det går att variera färg och struktur var den fina vintertäckningen i en annan del av parken. Ädelgranens grenar har lagts i olika beroende om det är det silvriga eller gröna som ska exponeras. Nu är det väl inte så vanligt att ha denna typ av ytor som ska täckas i hemmaträdgården men helt klart inspirerande. Förresten är det hög tid att börja frosttäcka känsliga perenner, buskar och rosor för här i skåne är det framförallt de förrädiska temperaturskillnaderna med uppemot 10 grader ena dagen och som triggar igång och nästa 10 minus som fryser växterna. Här hemma brukar jag såga av julgranens grenar efter jul och lägga ut men i år passar jag på att stamma upp några gamla thujor och grenarna mellanlagras nu runt rosorna som får lagom mycket skydd mot köldknäppar. Inte riktigt lika snyggt som stadsträdgårdsmästarnas täckning i Lund men den fyller sin funktion. För den som saknar ris, går det även bra med löv eller säckväv. Det viktiga är att skapa en form av luftficka som håller emot den kallare luften som riskerar att frysa växten.

Thuja som vintertäckning till rosor

Gransristäckning i Lunds stadspark