Magnolia-frossa


I april/maj månad börjar trädgården på allvar vakna till liv och den första primadonnan att bedåra är den vackra magnolian. Till skillnad från för några år sedan när man fick vänta många år mellan plantering och första blomman, finns det idag flera trevliga hybrider att välja mellan. Dessa blommar ofta redan som unga och även om de föredrar en lätt kemiskt sur jord så fungerar de på de flesta jordar så länge jorden är mullrik, väldränerad men ändå med bra tillgång på vatten. För att säkert veta att magnolian har den färg som önskas är det bäst att köpa den när den börjat blomma och faktum är att vårplantering är att rekommendera så att plantan säkert hinner etablera sig innan det är dags för vintervila.

 Praktmagnolia – Magnolia x Soulangeana ‘Alexandrina’

Denna magnolia blir mellan 4-6 meter hög och ca 4 meter bred. Detta är av den mer klassiska formen med tulpanliknande blommor i rosa-lila knoppar som brister ut i vita blommor. Härdig till zon 2. 

 

Rosenmagnolia – Magnolia (Liliiflora-Gruppen) ‘Galaxy’

Stora rosa-lila knoppar och blommor som ser ut som stjärnor. Blommar redan från april med några få blommor som sedan exploderar i antal från maj till juni. Ett bra alternativ till praktmagnolian. Blir ett stamträd, 5-6  meter hög. Härdig till zon 3 eller 4 beroende på hur skyddat den står. 

 

Rosenmagnolia – Magnolia (Liliiflora-Gruppen) ‘Spectrum

Ytterligare en variant av rosenmagnolia som har något större blommor än sin syster Galaxy och av många anses ha vackrare och intensivare färg men tyvärr bara härdig till zon 2. Blir med tiden ett flerstammigt buskträd med en höjd av 5 – 7 meter.

 

Stjärnmagnolia – Magnolia stellata ‘Rosea King’

Min personliga favorit av alla olika magnolior är den nätta lilla busken stjärnmagnolia. Med sina stjärnliknande blommor är de bedårande och med en underplantering av blåblommande förgätmigej är detta essensen av vår! Tyvärr blommar den tidigt vilket gör att den utsätts för risk för frostskador vilket gör den mindre härdig, zon 1-4 (beroende på sort). Just detta exemplar som heter Rosea King är fotograferat i Alnarpsparken och verkar inte finnas till försäljning i Sverige. Andra odlingsvärda sorter för svenska förhållanden är ‘Royal Star’ som är härdig till zon 4.

 

Så nu är det bara att bege sig närmsta trädgårdsmästeri och inhandla ett bedårande exemplar!