Hur förverkligas trädgårdsdrömmar?


När jag som trädgårdsdesigner får frågan om att hjälpa någon förverkliga trädgårdsdrömmar börjar jag med att fråga beställaren vad som är önskemål och vilka funktioner behöver finnas i trädgården och på tomten. Ibland finns det en ganska klar bild över hur man vill att slutresultatet ska bli men vet inte riktigt vad som ska till för att komma i mål och ibland har man ingen aning – och det är ok det också. Oavsett var man är på skalan över målbilden brukar de flesta ha ett önskemål om att trädgården ska vara lättskött och ta lagom mycket tid, har man barn vill man gärna att den ska även ska vara barnvänlig. Just hur mycket tid man är beredd att lägga i sin trädgård är en av nycklarna. 

Tiden är relativ! Det som känns som lagom mycket tid för den ena kan kanske är på tok för mycket för en annan därför är det viktigt att fundera igenom hur mycket tid som kan/vill/måste läggas på trädgårdsskötsel och hur ofta man vill jobba i sin trädgård. För många  är det fysiska trädgårdsarbetet nästan terapeutiskt och ett måste för återhämtning från ett energikrävande jobb. Då kanske det passar perfekt att ha lite olika växter som t.ex. rosor som kräver regelbunden bortklippning av vissna blommor för att blomma vidare hela sommaren. Att ta en runda med sekatören och en korg en gång i veckan blir till en lugnande aktivitet liksom att formklippa buxbom och idegranar. Men är trädgården tänkt för bara avkoppling och vila men ändå ska vara lummig, frodig och grön gäller det att hitta växter som kräver minimalt med skötsel.

Våga drömma! Nästa del i att nå målet är att drömma fritt över allt man vill att trädgården ska inrymma. Till hjälp får du av mig en checklista där både nödvändiga funktioner finns listade såsom cykelställ, plats för soptunna men också växthus, utedusch eller varför inte en pergola. I slutändan kommer förmodligen inte allt att få plats men det här är en viktig fas att tänka igenom, så att när vi sedan tillsammans ska prioritera vad ska vara med i en slutritning så kommer de allra viktigaste och betydelsefulla elementen med. Det kan ju till och med vara så att ni kanske vet med er att en vacker dag vill vi ha en pool eller ett växthus men just nu är barnen för små/vi reser för mycket och då är det ju smart att redan vid planeringen av trädgården ha detta i åtanke, få ett förslag som har framtidsplanerna med i designen vilket gör att träd och buskar kan planteras så att de inte om några står i vägen för nya delar av trädgården.

Skapa en helhet! Så varför ska man anlita en trädgårdsdesigner för att förverkliga sina trädgårdsdrömmar? Vad kan jag bidra med som ni inte kan klura ut själva? Jag fick faktiskt frågan vid en trädgårdsrådgivning för ett tag sedan och mitt svar är att eftersom jag är tränad att se helheten likväl som delarna så kan jag foga ihop trädgårdens olika delar till ett passande pussel. Jag hjälper er att undvika “plottrighets-fällan” eller som många nu kallar det “sillsalladen” där massor av olika färger och växter planteras huller om buller allt eftersom de inhandlas i plantskolan. Det är egentligen inget fel på denna typ av rabatt eller komposition men för den som söker en lättskött trädgård är det kanske bättre att komponera en rabatt med ett fåtal olika sorter men med många olika kvaliteter såsom fina under lång tid, kompletterar varandra i färg eller avlöser varandra i blomning. Det samma gäller för buskar och träd.