Att se skönheten i det vissna


Just nu känns de flestas trädgårdar som en grå och trist plats. Gå en promenad, visst solen lyser upp ett och annat rött bär och glittrar i regndroppar men det mesta känns bara visset och torrt. Ta nu ett varv till och börja studera varje enskild vissen växt och dess bidrag till vintersiluetten, hur solens strålar får de olika bruna nyanserna att förvandlas till gyllene dekorationer som bara väntar på att bli plockade. Här följer ett exempel på vanliga trädgårdsväxter som i torkat tillstånd kan ge ett bra bidrag till vintersiluetten och som också kan användas som vackra naturdekorationer i kransar:
 
Syren, Syringa Vulgaris: den helt vanliga syrenen som bedårar oss under försommaren med sitt överdåd av blommor och sedan glöms den bort. Men ta en titt på de vissna fröställningarna så här i gråmulet novemberdis. Fröställningarna är dekorativa och passar perfekt i en krans med naturmaterial:
img_1623

Fröställning av bondsyren, Syringa vulgaris

 
 
Eller täck dem med ett tunt lager guldfärg. Finns tex hobbylack på biltema som fungerar bra för ändamålet. Tänk bara på att ha god ventilation.
 
img_1629

Fröställning av bondsyrén med ett lager guldfärg